Voorbereiding en Tips

Reis boeken
Voor het boeken van de reis zijn we naar Barron & de Keijzer gegaan in Rotterdam. Dit reisbureau is gespecialiseerd in reizen naar Oceanië en de Pacific. Prima reisbureau, persoonlijke benadering, en ze zoeken echt werkelijk alles voor je uit. Zelfs als je 1 week voor vertrek je terugreis nog wilt wijzigen.....geen probleem!

De verdere voorbereiding viel ontzettend mee. Je hebt geen inentingen nodig. Voor een reis tot 3 maanden heb je geen visum nodig. Vergeet alleen niet, als je een stopover in Australië maakt, dat je daar wel een visum voor nodig hebt. 
In Nieuw-Zeeland  kun je overal pinnen, hoewel een creditcard natuurlijk altijd makkelijk is, want daar kan je zelfs $5 bij een supermarkt mee afrekenen! Qua prijzen is het ongeveer gelijk aan Nederland, maar relatief is het iets goedkoper. Vooral de benzine is goedkoper!!

Als reisboeken hadden we de Expert-reisgids in 2001, maar in 2004 is de Capitoolgids , deze hebben we gebruikt voor onze reis in 2004/2005. De Capitoolgids is uitgebreider dan de Expert-reisgids. In 2001 hadden we ook de Lonely-Planet gids van Auckland, aangezien Alex daar 3 maanden zou blijven.


Verblijf en camper
We hadden vanuit Nederland een slaapplaats geregeld voor de 1e 2 nachten. In 2001 Aspen Lodge, Emily Place in Auckland en in 2004  hebben we een hotel in Christchurch geboekt. Het is aan te raden, na zo'n lange vliegreis, eerst 2 dagen bij te komen voor je in een auto/camper stapt. 

 
De camper hebben we ook via internet geboekt, bij Wendekreisen. Het contact verloopt via de email, prima te regelen en snel antwoord. En de camper was van alle gemakken voorzien: tweepersoons dekbed, lakens, badhanddoeken, kussens, waslijn, wasknijpers, koelkastje met vriesvakje, veel opbergruimte. Stoelen voor buiten kun je er kosteloos bij krijgen, wel even apart aanvragen. 
Het is wel aan te raden om zelf theedoeken voor de afwas mee te nemen, want die ze daar gebruiken krijg je niks mee droog. 
Qua sanitair is het prima geregeld in NZ. In elk dorp/stadje waar we kwamen waren openbare toiletten die er altijd keurig schoon uitzagen. 
Bij het afhalen van de camper kregen we een kampeergids voor het zuider- en noorder-eiland waar werkelijk alle campings in stonden! Erg praktisch!
De campings zijn niet duur (tussen de $15 en $30 met 2 personen en elektriciteit voor 1 nacht). Het ideale van de campings in NZ is, is dat er overal gemeenschappelijke keukens zijn, waar je aan een normaal fornuis kunt koken. Vaak zijn er in de keuken pannen e.d. om te gebruiken. Dus geen gedoe in het kleine campertje. Het "free-campen" is wat aan banden gelegd aangezien de toeristen er een zooitje van maakten........dat is natuurlijk wel jammer. Er zijn wel nog een aantal semi-free-camp plekken. Deze hebben een poort, waar een bord hangt wat wel en niet mag, en waar je je geld in een envelop moet doen in een brievenbus. Hier komt ongeveer 1 keer per week iemand langs om het geld op te halen. Goed van vertrouwen! Meestal is er een (koude)douche aanwezig en in ieder geval toiletten. Meer heb je niet nodig! 
De benzineprijzen zijn niet te vergelijken met Nederland. Voor 1 liter betaalden wij tussen de 89ct en $1,30, dus je hoeft er niet minder om te gaan rijden!


Route
Aangezien we met de camper behoorlijk wat kilometers zouden gaan maken, dachten we dat het misschien wel slim was om alvast in Nederland een kaart van Nieuw-Zeeland te kopen. Dit hadden we beter niet kunnen doen, want hoewel de kaart er (vòòr de reis) gedetailleerd uitzag, konden we er nauwelijks de weg mee vinden toen we daar eenmaal waren! Je kunt veel beter in Nieuw-Zeeland een compact touring atlas kopen. Zeer uitgebreid en gedetailleerd, zelfs elke gravel-road staat er op getekend. Ook staan er van diverse steden een overzicht van het centrum in (met straatnamen!).