Salade met Yorkham en cheddar

Salade met eendenborst en hazelnootdressing

 

Salade met Yorkham en cheddar

Dressing:
* 3 eetlepels citroensap
* 2 eetlepels vloeibare honing
* 1 eetlepel pittige mosterd
* 4 theelepels salieblaadjes
* zout/peper
* 1 dl. Olijfolie

Salade:
* 80 gr. Cheddar (of geitenkaas, is eigenlijk lekkerder)
* 2 groene appels (Granny Smith)
* 2 zakjes gemengde salade
* 1 zakje rookamandelen
* 400 gr Yorkham in plakjes

In een kom alle ingrediŽnten voor de dressing doen. Dit laten staan. Appels wassen, halveren, klokhuis verwijderen en met kaasschaaf dunne plakjes schaven. Beetje citroensap eroverheen gieten en in de ijskast zetten. In groten kom sla, amandelen en helft van de dressing door elkaar scheppen. Ham in reepjes snijden. Sla, ham en appelpartjes over de 8 bordjes verdelen. Rest van de dressing erover sprenkelen. Garneren met geraspte cheddar, of geitenkaas.
De hoeveelheid dressing hoef je niet aan te passen als het gerecht voor minder personen is, er blijft dan dressing over, maar dat kan je in de ijskast nog bewaren.

Salade met eendenborst en hazelnootdressing

IngrediŽnten:
* 3 eetlepels olijfolie
* 4 stuks eendenborstfilets (+/-75 Š 100 gr. p.p.)
* 125 gram hazelnoten
* 75 gram rozijnen
* 500 gram knolselderij
* 2 grote (of 3 kleine) verse cox appels
* zeezout en versgemalen peper

Dressing:
* 6 eetlepels arachideolie
* 6 eetlepels hazelnootolie
* 2 eetlepels witte-wijnazijn
* 2 eetlepels sherryazijn
* 1 theelepel citroensap

Snijd de eendenborst op de velkant lichtjes in. Verhit de olie in de pan en braad de eendenborstfilets op het vel, op een middel hoog vuur, langzaam aan. Zorg ervoor dat u regelmatig op het vlees drukt om te bepalen dat het vlees veerkrachtig blijft.
Neem de filets uit de pan, wikkel ze in alufolie en laat ze 15 minuten rusten. Rooster intussen de hazelnoten ca 10 minuten in een droge koekenpan en zorg ervoor dat ze niet aanbranden Hak de hazelnoten fijn als ze zijn afgekoeld.
Zet de rozijnen 5 minuten in kokend water tot ze opwellen (niet op het vuur laten staan), giet daarna de rozijnen af en laat ze uitlekken. Doe alle ingrediŽnten voor de dressing in een schoon flesje/potje met schroefdeksel en schud dit krachtig door elkaar.
Schil de knolselderij en snijd hem in zeer fijne reepjes. Schep de helft van de dressing, de gehakt hazelnoten en de rozijnen er doorheen.
Snijd de appels in vieren (niet schillen, wel goed wassen) en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels vervolgens in kleine stukjes en vermeng deze met de selderijsalade.
Snijd de filets in dunne plakjes, het moet mooi rosť zijn. Vermeng het eventuele vleesvocht met de overgebleven dressing en sprenkel dit over het vlees.

Plaats in het midden van het bord wat van de selderijsalade en schik de plakjes filets erop. Eventuele dressing kan er omheen gegoten worden.

Serveer eventueel met een stukje warme ciabatta.