Basis recept flensjes
Kaneelflensjes met appel
Chocolade dessert St. Emilion

Rijstdesert met aardbeien en honingamandelen
Tiramisu
Lente Tiramisu

 

Basisrecept flensjes

Ingrediënten (± 8 flensjes)
* 70 gr bloem
* ½ tl zout
* 1 groot ei
* 2 dl melk
* 20 gr boter (voor door het beslag)
* 30 gr boter (om te bakken)

Bloem zeven, zout erdoor roeren. Ei erbij doen en helft van de melk. Al kloppend met de handmixer rest van de melk toevoegen en mixen totdat het beslag glad is. Smelt 20 gr boter en roer dit door het beslag. Flensjes bakken (maak ze niet te dik).

 

Kaneelflensjes met appel 

Voor de flensjes: zie basis recept

Voor de rest:
* 2 eetlepels kaneel
* 3 appels (elstar)
* 1 bekertje crème fraîche
* 2 eetlepels poedersuiker
* 1 zakje vanillesuiker
* 4 eetlepels calvados
* 1 zakje amandelschaaf 

Boven maatkan zeven van de bloem en voeg hier de kaneel aan toe. Zout erdoor, ei erdoor en al kloppend de melk toevoegen. Blijf kloppen, totdat er een glad beslag is verkregen.
Appels schillen en in dunne plakjes snijden. In kom crème fraîche losroeren met poedersuiker, vanillesuiker en 1 eetlepel calvados.
Flensjes bakken, grill voorverwarmen op hoogste stand. Op 4 ovenbestendige bordjes een flensje leggen, hierover de helft van de appels uitspreiden en rest van de calvados erover sprenkelen.
Flensje erop leggen en crème fraîche-mengsel erover uitstrijken. Rest van de appels hierop leggen en als laatste de amandelschaaf eroverheen strooien.
Zet dit ongeveer 3 minuten onder de grill. Direct serveren!

 

Chocolade desert St. Emilion 

* 150 gram verkruimelde amaretti koekjes
* 50 ml amaretto likeur
* 200 gram pure chocolade
* 2 eierdooiers
* ¼ liter slagroom

 Amaretti verkruimelen en laten weken in de likeur. Ondertussen chocolade smelten au bain marie. Daarna eierdooiers erdoor heen roeren. Slagroom kloppen, zonder suiker, bijna stijf. Dit door de gesmolten chocolade smelten. In schaal 1 laagje amaretti, chocolade mengsel, amaretti, chocolade mengsel, enz. Een paar uur laten opstijven in de koelkast.

 

Romige rijstepap met aardbeien en honingamandelen

Ingrediënten:
* 1 citroen
* 1 vanillestokje
* 1 liter melk
* 150 gr dessertrijst
* zout
* 10 eetlepels honing
* 1 zakje amandelschaaf
* 500 gr aardbeien
* 2 dl slagroom
* 2 eetlepels suiker
* 6 hoge glazen
 

Citroen goed schoonmaken en schil raspen. Vanillestokje in lengte opensnijden . In pan melk met vanillestokje, citroenschil, dessertrijst en zout aan de kook brengen en in ca 12 minuten tot pap koken. Tussentijds regelmatig doorroeren. Pap op smaak brengen met 7 eetlepels honing en laten afkoelen. In koelkast in ca 1 uur af laten koelen.

In droge koekenpan amandelschaafsel goudbruin roosteren en op een bord laten afkoelen. In dezelfde koekenpan boter smelten, rest van de honing erdoor roeren en de amandelschaaf door de schaaf scheppen.

Aardbeien wassen, kroontjes verwijderen en in plakjes snijden. Slagroom met suiker lobbig kloppen en door afgekoelde pap scheppen. Rijstepap om en om met aardbeien over de glazen verdelen, eindigen met plakjes aardbeien. Garneren met honingamandelen.

 

Tiramisu

Ingrediënten (4 personen):
* 250 gr mascarpone
* 125 ml slagroom
* 1 zakje vanillesuiker
* 1 pak lange vingers
* 1 flinke mok sterke koffie
* flinke scheut ammaretto
* cacao

Klop de slagroom stijf met de suiker en schep dit door de mascarpone heen (voeg nar smaak eventueel nog wat suiker toe). Doop de lange vingers met de niet-gesuikerde kant in het koffie/ammaretto mengsel en leg ze met de suiker kant op de bodem van een schaal (lasagna schaal). Schep het mascarpone mengsel over de lange vingers en leg daar (afhankelijk van de grote van de schaal) nog een laag lange vingers op en vervolgens weer mascarpone. Als je een grote schaal hebt, is de bodem volledig bedekt met het pak lange vingers en heb je dus maar 1 laag. Zet het een paar uur in de koelkast om stijf te worden. Strooi voor het opdienen op de bovenkant cacao.

   

Lente tiramisu

* 3 el sterke koffie
* 1 el aardbeienlikeur
* 3 eieren, gesplitst
* 80 gr kristalsuiker
* 1 zakje vanillesuiker
* 250 gr mascarpone
* pak lange vingers
* 250 gr aardbeien
* 25 gr geraspte bittere chocolade
grote (ronde) glazen schaal
 

Koffie met likeur goed mengen. Eiwit stijf kloppen. Eierdooiers kloppen met suiker en vanillesuiker tot dik romig mengsel. Mascarpone er goed doorheen kloppen. Eiwitten voorzichtig door mascarpone mengsel spatelen. Op de bodem van de schaal laagje lange vingers leggen, (eerst in de koffie en likeur dopen) Daarna laagje aardbeien en laagje mascarpone mengsel. Dan weer laagje lange vingers, aardbeien en mascarpone. Schaal afdekken en minstens 3 uur in de koelkast zetten. Voor het serveren chocolade eroverheen strooien.