Basis recept flensjes
Kaneelflensjes met appel
Chocolade dessert St. Emilion
Rijstdesert met aardbeien en honingamandelen
Tiramisu
Lente Tiramisu
Ingrediënten (± 8 flensjes)
* 70 gr bloem
* ½ tl zout
* 1 groot ei
* 2 dl melk
* 20 gr boter (voor door het beslag)
* 30 gr boter (om te bakken)
Bloem zeven, zout erdoor roeren. Ei erbij doen en helft van de melk. Al kloppend met de handmixer rest van de melk toevoegen en mixen totdat het beslag glad is. Smelt 20 gr boter en roer dit door het beslag. Flensjes bakken (maak ze niet te dik).
Voor de flensjes: zie basis recept
Voor de rest:
* 2 eetlepels kaneel
* 3 appels (elstar)
* 1 bekertje crème fraîche
* 2 eetlepels poedersuiker
* 1 zakje vanillesuiker
* 4 eetlepels calvados
* 1 zakje amandelschaaf
Boven maatkan zeven van de bloem en
voeg hier de kaneel aan toe. Zout erdoor, ei erdoor en al kloppend de melk
toevoegen. Blijf kloppen, totdat er een glad beslag is verkregen.
Appels schillen en in dunne plakjes snijden. In kom crème fraîche losroeren
met poedersuiker, vanillesuiker en 1 eetlepel calvados.
Flensjes bakken, grill voorverwarmen op hoogste stand. Op 4 ovenbestendige
bordjes een flensje leggen, hierover de helft van de appels uitspreiden en rest
van de calvados erover sprenkelen.
Flensje erop leggen en crème fraîche-mengsel erover uitstrijken. Rest van de
appels hierop leggen en als laatste de amandelschaaf eroverheen strooien.
Zet dit ongeveer 3 minuten onder de grill. Direct serveren!
* 150 gram verkruimelde amaretti koekjes
Amaretti verkruimelen en laten weken in de likeur. Ondertussen chocolade smelten au bain marie. Daarna eierdooiers erdoor heen roeren. Slagroom kloppen, zonder suiker, bijna stijf. Dit door de gesmolten chocolade smelten. In schaal 1 laagje amaretti, chocolade mengsel, amaretti, chocolade mengsel, enz. Een paar uur laten opstijven in de koelkast.
Romige rijstepap met aardbeien en honingamandelen
Ingrediënten:
* 1 citroen
* 1 vanillestokje
* 1 liter melk
* 150 gr dessertrijst
* zout
* 10 eetlepels honing
* 1 zakje amandelschaaf
* 500 gr aardbeien
* 2 dl slagroom
* 2 eetlepels suiker
* 6 hoge glazen
Citroen goed schoonmaken en schil
raspen. Vanillestokje in lengte opensnijden . In pan melk met vanillestokje,
citroenschil, dessertrijst en zout aan de kook brengen en in ca 12 minuten tot
pap koken. Tussentijds regelmatig doorroeren. Pap op smaak brengen met 7
eetlepels honing en laten afkoelen. In koelkast in ca 1 uur af laten koelen.
In droge koekenpan amandelschaafsel goudbruin roosteren en op een bord laten
afkoelen. In dezelfde koekenpan boter smelten, rest van de honing erdoor roeren
en de amandelschaaf door de schaaf scheppen.
Aardbeien wassen, kroontjes verwijderen en in plakjes snijden. Slagroom met
suiker lobbig kloppen en door afgekoelde pap scheppen.
* 250 gr mascarpone
* 125 ml slagroom
* 1 zakje vanillesuiker
* 1 pak lange vingers
* 1 flinke mok sterke koffie
* flinke scheut ammaretto
* cacao
Klop de slagroom stijf met de suiker en schep dit door de mascarpone heen (voeg nar smaak eventueel nog wat suiker toe). Doop de lange vingers met de niet-gesuikerde kant in het koffie/ammaretto mengsel en leg ze met de suiker kant op de bodem van een schaal (lasagna schaal). Schep het mascarpone mengsel over de lange vingers en leg daar (afhankelijk van de grote van de schaal) nog een laag lange vingers op en vervolgens weer mascarpone. Als je een grote schaal hebt, is de bodem volledig bedekt met het pak lange vingers en heb je dus maar 1 laag. Zet het een paar uur in de koelkast om stijf te worden. Strooi voor het opdienen op de bovenkant cacao.
*
3 el sterke koffie
* 1 el
aardbeienlikeur
* 3 eieren,
gesplitst
* 80 gr
kristalsuiker
* 1 zakje
vanillesuiker
* 250 gr
mascarpone
* pak lange
vingers
* 250 gr
aardbeien
* 25 gr
geraspte bittere chocolade
grote (ronde) glazen schaal