Vlees
Quiche
Kaasfondue
Kipfilet in
honing-mosterdsaus
Vis
Gegratineerde mosselen
Italiaanse sandwich van zalm
Kabeljauw uit de oven
Maaltijd vissoep
Voor
het deeg:
* 250 gram bloem
* mespuntje
zout
* 125 gram
boter
* ±
2 eetl. water
* alufolie
en droge bonen voor het blind bakken
Je kan ook gewoon bladerdeeg gebruiken, is wat makkelijker
Voor
de vulling:
* 1 rode ui
* 2
teentjes knoflook
* 1 groene
paprika
* doosje
kerstomaatjes
* 2 eetlepels olijfolie
* 4 eieren
* 1/8 lt.
slagroom
* 1/8 lt.
melk
* ½ theel.
gedroogde tijm
* zout en
peper
* 150 gr.
gorgonzola
Maak een samenhangend deeg van de bloem, zout, de in blokjes gesneden koude
boter en zo min mogelijk koud water. Laat de bal deeg verpakt in gladfolie een
half uur in de koelkast rusten.
Bekleed
daarna een springvorm met het deeg, prik een paar gaatjes in de bodem en bedek
het daarna met alufolie. Schud de droge bonen op de folie, zo blijft het deeg op
de juiste plaats tijdens het bakken. Zet dit nog een half uur in de koelkast.
En
dan nu de vulling: snipper de ui en de knoflook en snijd de paprika in blokjes.
Halveer de kerstomaatjes. Verhit de olie in de pan en laat de ui, de knoflook en
de paprika omscheppend fruiten tot de ui glazig is. Schep het mengsel in een kom
en schep de tomaatjes erdoor. Klop de eieren los met de room, de melk, de tijm
en wat zout en peper.
Verwarm de oven voor op 2000 C zet de vorm 15 minuten in de oven. Neem vervolgens de taart uit de oven en verwijder het folie en de bonen. De temperatuur van de oven terugzetten naar 1800 C. Verdeel de vulling over de bodem van de taart, daarop de (verkruimelde) gorgonzola en als laatste het ei/roommengsel. Zet de taart 40 minuten terug in de oven. Laat hem daarna of afkoelen of serveer hem gelijk. Later serveren? Verwarm de oven op 1500 C en laat hem 15 minuutjes in de oven staan.
* Doosje champignonsMaak een roux van de boter, de bloem en een gedeelte van de bouillon. In de rest van de bouillon de champignons blancheren. Na het blancheren de recht van de bouillon door de roux doen. Kaas erdoor smelten, en de ham erdoor roeren. Voeg peper naar smaak toe. Serveren met stokbrood en een wijntje!
Gepocheerde
kipfilet in mosterd-honingsaus
Snijd
de kip in blokjes en bestrooi ze met wat zout en peper. Breng ca 1 liter water
aan de kook met het bouillontablet en laat de kipblokjes hierin net tegen de
kook gaar worden (ca 8 min).
Gegratineerde mosselen met saffraan en bieslook
Ingrediënten
* 2 kg verse mosselen
* 2,5 dl droge witte wijn
* 2 draadjes saffraan
* 2 bekertjes crème fraîche (à 125 ml)
* 1 mespunt cayennepeper
* 1/2 zakje bieslook (of verse 25gr)
* 1 eetlepel citroensap
* 2 theelepels Franse mosterd
* kleine lage ovenschaaltjes
Mosselen
grondig wassen in bak met koud stromend water. Kapotte schelpen verwijderen.
Mosselen in grote pan leggen en witte wijn toevoegen. Mosselen afgedekt in 5 à
8 minuten op hoog vuur gaar koken tot alle schelpen open zijn. Pan af en toe
goed omschudden. Mosselen uit pan nemen, ongeopende schelpen verwijderen en
mosselvocht bewaren. Mosselen iets laten afkoelen, uit schelpen halen en over
vier ovenschaaltjes verdelen. Mosselen tot bereiding op koele plek zetten.
Saffraandraadjes heel even in droge koekenpan verhitten tot ze warm aanvoelen,
niet laten aanbranden. In steelpan saffraandraadjes met 2 eetlepels mosselvocht
op laag vuur tot kookpunt verhitten. Crème fraîche erdoor mengen en saus
zachtjes tot ca. 2/3 inkoken. Saffraansaus op smaak brengen met cayennepeper,
citroensap, mosterd en zout. Enkele sprietjes bieslook achterhouden voor
garnering, rest van bieslook boven saus fijn- knippen en erdoor mengen.
Saffraansaus tot bereiding afgedekt op koele plek zetten.
Grill
voorverwarmen op hoogste stand. Saffraansaus over schaaltjes met mosselen
verdelen. Schaaltjes ca. 10 cm onder hete grill in ca. 5 minuten goudbruin laten
worden. Schaaltjes onder grill vandaan halen en garneren met sprietjes bieslook.
Lekker met landbrood.
Ingrediënten
*
100 gr pijnboompitten
* 100 gr verse broodkruim
* geraspte
schil van 2 citroenen
* 6 gedroogde tomaten, in dunne reepjes
* 5 el fijngesneden peterselie
* 4 dikke stukken zalmfilet (overdwars doorgesneden)
* zout en peper
* 2-4 el olijfolie
* eventueel 1 gedroogde chilipeper
Oven voorverwarmen op 2100C.
Pijnboompitten in droge koekenpan licht bruin roosteren. Broodkruim mengen met
citroenschil, tomaten, chilipeper, peterselie, pijnboompitten en peper en zout.
Zalmfilet overlangs halveren, er zijn
nu 8 stukken van ongeveer 10 x 10 cm. 4 stukken zalmfilet op ingevette bakplaat
leggen en helft van broodkruim mengsel hierover strooien. Afdekken met andere 4
zalmfilets en deze weer bestrooien met broodkruim mengsel. Olijfolie eroverheen
sprenkelen en in het midden van de oven 6-8 minuten bakken, tot de zalm net gaar
is.
Ingrediënten
* 4
kabeljauwfilets à 150 gr.
* olie om de ovenschaal in te
smeren
* 3 preien in ringen
* 1 courgette
* 2 rode of gele paprika’s
* 2 tomaten
* 3 uien gesneden
* ruim 1 eetlepel kerriepoeder
* 1 bekertje crème fraîche
* 100 gram pittige geraspte kaas
* 2 eetlepels olijfolie
Ingrediënten:
* 1 ¼ liter water
* 80 gram rijst
* 250 gram fijn gesneden prei
* 400 gram vis (mosselen, zalm,
koolvis, kabeljauw enz.)
* ½ eetlepel provinçiaalse
kruiden
* 1 theelepel chilipoeder
* 100 gram garnalen
* 1 bakje paturain/kruiden
roomkaas
* 1 pakje tomatensoep
Breng
1 ¼ liter water aan de kook en voeg 80 gram rijst, de prei, de vis (behalve de
garnalen) en de kruiden toe. Kook de soep in ong. 15 minuten zachtjes gaar.
Verdeel de kabeljauw in stukjes en voeg de garnalen toe. Los de tomatensoep op
in een klein beetje water (glad papje). Voeg dit toe aan de soep. Al roerend 5
minuten laten koken. Voeg als laatste een pakje verse roomkaas toe.
Dit recept is erg lekker met stokbrood! (en nog lekkerder als je het een dag van te voren maakt)