Vlees

Quiche
Kaasfondue
Kipfilet in honing-mosterdsaus

Vis

Gegratineerde mosselen
Italiaanse sandwich van zalm
Kabeljauw uit de oven

Maaltijd vissoep

Mediterrane Quiche 

Voor het deeg:
* 250 gram bloem
* mespuntje zout
* 125 gram boter
*
± 2 eetl. water
* alufolie en droge bonen voor het blind bakken
Je kan ook gewoon bladerdeeg gebruiken, is wat makkelijker

Voor de vulling:
* 1 rode ui
* 2 teentjes knoflook
* 1 groene paprika
* doosje kerstomaatjes
* 2 eetlepels olijfolie
* 4 eieren
* 1/8 lt. slagroom
* 1/8 lt. melk
* ½ theel. gedroogde tijm
* zout en peper
* 150 gr. gorgonzola

Maak een samenhangend deeg van de bloem, zout, de in blokjes gesneden koude boter en zo min mogelijk koud water. Laat de bal deeg verpakt in gladfolie een half uur in de koelkast rusten.

Bekleed daarna een springvorm met het deeg, prik een paar gaatjes in de bodem en bedek het daarna met alufolie. Schud de droge bonen op de folie, zo blijft het deeg op de juiste plaats tijdens het bakken. Zet dit nog een half uur in de koelkast. 

En dan nu de vulling: snipper de ui en de knoflook en snijd de paprika in blokjes. Halveer de kerstomaatjes. Verhit de olie in de pan en laat de ui, de knoflook en de paprika omscheppend fruiten tot de ui glazig is. Schep het mengsel in een kom en schep de tomaatjes erdoor. Klop de eieren los met de room, de melk, de tijm en wat zout en peper.

 Verwarm de oven voor op 2000 C zet de vorm 15 minuten in de oven. Neem vervolgens de taart uit de oven en verwijder het folie en de bonen. De temperatuur van de oven terugzetten naar 1800 C. Verdeel de vulling over de bodem van de taart, daarop de (verkruimelde) gorgonzola en als laatste het ei/roommengsel. Zet de taart 40 minuten terug in de oven. Laat hem daarna of afkoelen of serveer hem gelijk. Later serveren? Verwarm de oven op 1500 C en laat hem 15 minuutjes in de oven staan.

Kaasfondue 

* Doosje champignons
* ½ bouillon-blokje
* 4 dl wate
* 40 gram boter
* 40 gram bloem
* 75 gram Kernhem
*150 gram jong belegen
* 75 gram ham in reepjes
* scheutje witte wijn
* peper 

Maak een roux van de boter, de bloem en een gedeelte van de bouillon. In de rest van de bouillon de champignons blancheren. Na het blancheren de recht van de bouillon door de roux doen. Kaas erdoor smelten, en de ham erdoor roeren. Voeg peper naar smaak toe. Serveren met stokbrood en een wijntje!

Gepocheerde kipfilet in mosterd-honingsaus 

* 500 gram kipfilet
* 1 kippenbouillon tablet
* zout en verse peper
* 2 dunne preien
* 10 gram boter
* 6 eetepels mosterdsaus
* 1 eetlepel vloeibare honing
* 1 dl droge witte wijn
* 2 dl room culinair

 Snijd de kip in blokjes en bestrooi ze met wat zout en peper. Breng ca 1 liter water aan de kook met het bouillontablet en laat de kipblokjes hierin net tegen de kook gaar worden (ca 8 min).

Snijd intussen de schoongemaakte prei in dunne ringen. Verhit de boter en bak de prei ca. 3 minuten op een laag vuur. Roer er de mosterd, de honing, de wijn en de room doorheen en laat de saus a roerend enkele minuten koken en te binden. Schep de kip met een schuimspaan uit de bouillon en roer ze, als de saus dik genoeg is, door de saus.

Gegratineerde mosselen met saffraan en bieslook

Ingrediënten
* 2 kg verse mosselen
* 2,5 dl droge witte wijn
* 2 draadjes saffraan 
* 2 bekertjes crème fraîche (à 125 ml)
* 1 mespunt cayennepeper
* 1/2 zakje bieslook (of verse 25gr)
* 1 eetlepel citroensap
* 2 theelepels Franse mosterd
* kleine lage ovenschaaltjes

Mosselen grondig wassen in bak met koud stromend water. Kapotte schelpen verwijderen. Mosselen in grote pan leggen en witte wijn toevoegen. Mosselen afgedekt in 5 à 8 minuten op hoog vuur gaar koken tot alle schelpen open zijn. Pan af en toe goed omschudden. Mosselen uit pan nemen, ongeopende schelpen verwijderen en mosselvocht bewaren. Mosselen iets laten afkoelen, uit schelpen halen en over vier ovenschaaltjes verdelen. Mosselen tot bereiding op koele plek zetten. Saffraandraadjes heel even in droge koekenpan verhitten tot ze warm aanvoelen, niet laten aanbranden. In steelpan saffraandraadjes met 2 eetlepels mosselvocht op laag vuur tot kookpunt verhitten. Crème fraîche erdoor mengen en saus zachtjes tot ca. 2/3 inkoken. Saffraansaus op smaak brengen met cayennepeper, citroensap, mosterd en zout. Enkele sprietjes bieslook achterhouden voor garnering, rest van bieslook boven saus fijn- knippen en erdoor mengen. Saffraansaus tot bereiding afgedekt op koele plek zetten.
Grill voorverwarmen op hoogste stand. Saffraansaus over schaaltjes met mosselen verdelen. Schaaltjes ca. 10 cm onder hete grill in ca. 5 minuten goudbruin laten worden. Schaaltjes onder grill vandaan halen en garneren met sprietjes bieslook. Lekker met landbrood.

Italiaanse sandwich van zalm 

Ingrediënten
* 100 gr pijnboompitten
* 100 gr verse broodkruim
* geraspte schil van 2 citroenen
* 6 gedroogde tomaten, in dunne reepjes
* 5 el fijngesneden peterselie
* 4 dikke stukken zalmfilet (overdwars doorgesneden)
* zout en peper
* 2-4 el olijfolie
* eventueel 1 gedroogde chilipeper

 

Oven voorverwarmen op 2100C. Pijnboompitten in droge koekenpan licht bruin roosteren. Broodkruim mengen met citroenschil, tomaten, chilipeper, peterselie, pijnboompitten en peper en zout.

Zalmfilet overlangs halveren, er zijn nu 8 stukken van ongeveer 10 x 10 cm. 4 stukken zalmfilet op ingevette bakplaat leggen en helft van broodkruim mengsel hierover strooien. Afdekken met andere 4 zalmfilets en deze weer bestrooien met broodkruim mengsel. Olijfolie eroverheen sprenkelen en in het midden van de oven 6-8 minuten bakken, tot de zalm net gaar is.

Lekker met verse pasta en geroerbakte wilde spinazie.

Kabeljauw uit de oven

Ingrediënten
4 kabeljauwfilets à 150 gr.
* olie om de ovenschaal in te smeren
* 3 preien in ringen
* 1 courgette
* 2 rode of gele paprika’s
* 2 tomaten
* 3 uien gesneden
* ruim 1 eetlepel kerriepoeder
* 1 bekertje crème fraîche
* 100 gram pittige geraspte kaas
* 2 eetlepels olijfolie
 

Verwarm de oven voor op 2000C. Smeer de ovenschaal in met de olijfolie, verdeel de prei, gesneden courgette en paprika over de bodem van de schaal. Leg hierop de gesneden tomaten. Leg de vis tegen elkaar aan boven op de groente en strooi wat peper en zout hier overheen. Verhit 2 eetl. olie in de wok en bak op zacht vuur de uien. Voeg de kerrie toe en bak deze kort mee, dan is de kerrie minder bitter. Voeg de crème fraîche toe en doe dit mengsel over de vis heen. Strooi hier de geraspte kaas overheen en zet de schaal ruim een half uur in de oven.

Maaltijd vissoep 

Ingrediënten:
* 1 ¼ liter water
* 80 gram rijst
* 250 gram fijn gesneden prei
* 400 gram vis (mosselen, zalm, koolvis, kabeljauw enz.)
* ½ eetlepel provinçiaalse kruiden
* 1 theelepel chilipoeder
* 100 gram garnalen
* 1 bakje paturain/kruiden roomkaas
* 1 pakje tomatensoep

 Breng 1 ¼ liter water aan de kook en voeg 80 gram rijst, de prei, de vis (behalve de garnalen) en de kruiden toe. Kook de soep in ong. 15 minuten zachtjes gaar. Verdeel de kabeljauw in stukjes en voeg de garnalen toe. Los de tomatensoep op in een klein beetje water (glad papje). Voeg dit toe aan de soep. Al roerend 5 minuten laten koken. Voeg als laatste een pakje verse roomkaas toe.

Dit recept is erg lekker met stokbrood! (en nog lekkerder als je het een dag van te voren maakt)