Appeltaart
Fudge Brownies (magnetron recept)
Wafels
Zandkoekjes
Bosvruchtenbavarois

 

Appeltaart

IngrediŽnten:
* 200 gr suiker
* 250 gr (room)boter
* 400 gr bloem
* 1 kg goudrenetten
* 100 gr gewassen rozijnen
* 8 bitterkoekjes
* amaretto
* kaneel
* eventueel gedroogde cocos
* citroensap
* springvorm van 24 of 26 cm

Verkruimel de bitterkoekjes en leg ze samen met de rozijnen in een grote schaal en doe er een scheut amaretto overheen (wees vooral niet zuinig!). Schil de appels en doe ze in de schaal met de rozijnen en de bitterkoekjes. Sprenkel er wat citroensap overheen, zo worden de appels niet bruin. Doe er naar smaak wat kaneel overheen. Schep het goed door elkaar en laat het daarna staan.

Verwarm de oven voor op 2000 C. Doe de suiker, de bloem en de boter bij elkaar en kneed het tot een bal deeg. Bekleed de springvorm met deeg (randen en bodem). Laat wat deeg over voor over de appels later. Roer het appelmengsel goed door elkaar en doe het in de springvorm. Verkruimel het overgebleven deeg over de appels (als het deeg te "nat" is, doe er dan nog een beetje bloem door of eventueel gedroogde cocos). Zet de appeltaart ongeveer 1 uur in de oven.

 

Fudge Brownies (magnetron recept)

IngrediŽnten:
* 150 gr studentenhaver (kan ook alleen walnoten doen)
* 200 gr pure chocolade
* 100 gr boter
* 3 eieren
* 75 gr suiker
* 100 gr bruine basterd suiker
* 150 gr zelfrijzend bakmeel

Chocolade en boter smelten in een pannetje. Eieren met suiker schuimig mixen. Chocolade mengsel er doorheen roeren. Bakmeel zeven en er doorheen scheppen. Studentenhaver er doorheen scheppen. Chocolade mengsel in ingevette en met bloem bestrooide schaal doen en dit 7-9 minuten in de magnetron (800 Watt) zetten. Als de fudge klaar is 4 uur laten rusten.

 

Wafels

IngrediŽnten (voor Ī 60 wafels):
* 200 gr custard
* 750 gr roomboter
* 700 gr witte basterd suiker
* 4 zakjes vanille suiker
* 7 eieren (gesplitst)
* 700 gr zelfrijzend bakmeel
* 400 gr bloem
* Grof wafelijzer (Tefal©)

Eiwit en eigeel gescheiden kloppen. In grote pan boter smelten en suiker erdoor roeren. Eigeel er doorheen roeren, goed mengen. Eiwit er doorheen scheppen. Voeg de custard toe. Meel en bakmeel zeven en door het mengsel scheppen. Dit alles een halve dag laten afkoelen.

Als het wafelijzer een anti-aanbak laag heeft, is het niet nodig om de platen in te vetten. Laat de wafels eerst afkoelen en hard worden voor je ze in een trommel doet.

Lekker in plaats van taart op een verjaardag: met aardbeien en slagroom!

 

Zandkoekjes

IngrediŽnten (voor Ī 30 koekjes):
* 125 gr bloem
* 90 gr boter
* 65 gr basterd suiker
* 1 zakje vanille suiker
* mespuntje zout

Doe alle ingrediŽnten in een grote kom. Snijd de boter in de kom met 2 messen in kleine blokjes. Kneed alles goed door elkaar tot een gladde bal.
Bestuif het aanrecht met wat bloem. Rol het deeg uit tot een dunne lap (niet te dun). Steek met uitsteekvormpjes figuurtjes uit het deeg en leg die op een bakplaat. Versier ze eventueel met bijvoorbeeld vlokken, amandelschaafsel of hagelslag.
Doe de koekjes in een voorverwarmde oven (1800 C) en bak ze in ca.15 minuten bruin. Eerst laten afkoelen voor ze in de koektrommel gaan.

 

Taartenvulling lagentaart

Bosvruchtenbavarois:
 
IngrediŽnten:
* 250 gram bosvruchten (diepvries Albert Heijn)
* 3 blaadjes gelatine (3 gram)
* 4 dl. slagroom
* 100 gram fijne kristalsuiker

Werkwijze:
Ontdooi het fruit en pureer dit met de suiker. De gelatineblaadjes weken in water. Verwarm een klein beetje water. Voeg van het vuur af de geweekte en uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Laat iets afkoelen. Meng het gelatinemengsel met de aardbeien. Zet het fruitmengsel even in de koelkast (15 min.)
Klop ondertussen de slagroom heel stijf kloppen en spatel dit vervolgens door de mousse.
Met deze hoeveelheid kun je een taart (28 cm.) met "een lekkere dikke laag" vullen, of met twee iets dunnere.